Diaconaal project Oeganda-PLUS Diaconaal project Oeganda-PLUS
Stichting UP4S
Door twee gemeenteleden, Jokelien Harmsen en Ger Makkink, is Sylvia Mbabazi van de Stichting UP4S geïnterviewd. Op een later moment zal er ook een gesprek plaatsvinden met Gerrit Grievink van Focusplaza. Er zal in de kerk met regelmaat gecollecteerd worden voor bovengenoemde projecten en uiteraard worden er acties gevoerd! Als u ook op de hoogte wilt blijven van het project Oeganda-PLUS neem dan eens een kijkje op de website www.kerkklarenbeekvoorstwilp.nl.

Voor het interview met Sylvia Mbabazi werden Jokelien Harmsen en Ger Makkink hartelijk ontvangen in haar groene tuin met koffie en een koekje, ze is helemaal ingeburgerd! Ze vertelt enthousiast over haar werk als directeur van de stichting UP4S, dat we als kerk, binnen het project Oeganda-PLUS, drie jaar gaan sponsoren. De in Oeganda geboren Sylvia woont in Deventer en heeft 4 kinderen. Sinds haar komst in 1997 naar Nederland heeft ze hier een veilige en zekere toekomst gevonden. Sylvia is tolk en haar werk voor de stichting UP4S doet ze pro deo.

Uganda
Zelf is ze opgegroeid in Bukomansimbi. Ze was  in de gelukkige omstandigheden dat ze een goede basis- en middelbare schoolopleiding heeft kunnen volgen. Haar moeder was hier in duidelijk belangrijk.
Zoals zo vaak in Oeganda: de vrouwen zijn er sterk, doen het werk, voeden de kinderen op en regelen alle zaken.
Ze realiseerde zich hoe bevoorrecht de situatie van haar eigen kinderen en die van andere Nederlandse kinderen is. Hoe anders is dit voor de vele kinderen, waaronder veel weeskinderen, op de plek van haar jeugd.
Sylvia begon met financiële “adoptie” van enkele kinderen.  Vrienden, bekenden en familie voelden zich aangesproken en er volgden meer financiële “adopties”. Zo ontstond stichting UP4S (spreek uit: Up for us = Kom op voor ons)!
Het reguliere onderwijs in Oeganda is zeker voor kansarme kinderen onvoldoende en beneden de maat, klassen bestaan uit 100 leerlingen. Dit kon beter volgens Sylvia en daarom werd er een eigen school opgericht.
Hier wordt onderwijs geboden, door Oegandese leerkrachten, in klassen van maximaal 35 leerlingen en de kwaliteit is (met behulp van stagiaires en hulp uit Nederland) naar een hoger niveau gebracht.

UP4S heeft een christelijke basis en is opgericht vanuit de overtuiging dat je als christen een verantwoordelijkheid hebt naar je (kans)arme naaste. Op haar school in Oeganda zijn echter alle kinderen, ongeacht afkomst of geloof, welkom. Wel wordt er op de scholen christelijk onderwijs gegeven. De school heeft inmiddels een goede naam gekregen en vanuit de wijde omgeving worden kinderen aangemeld. Vanwege de capaciteit van de school moeten er veel ouders (en kinderen) teleurgesteld worden.

De ouders die dit kunnen, betalen een bijdrage in de kosten voor het onderwijs van de kinderen. Zo komt een deel van het lesgeld uit Oeganda zelf. De overige inkomsten voor de stichting komen van giften en sponsoren. De tournee die het Oegandees kinderkoor jaarlijks door Nederland maakte leverde ook inkomsten op. Helaas kon dit de afgelopen 2 jaar niet doorgaan i.v.m. de coronamaatregelen.

Zodra het weer kan zal Sylvia weer naar Oeganda vertrekken om met haar team daar te overleggen. Of de scholen weer mogen starten is nog onduidelijk en hoe de leerlingen de lockdown door gekomen zijn, is afwachten. Ze is daar wel bezorgd over. De coronamaatregelen, ingegeven door de internationale gemeenschap, hebben grote gevolgen voor de inwoners van dit land zonder sociale voorzieningen. Niet mogen werken houdt direct in: geen geld en geen eten voor morgen. Ziekenhuizen zijn er altijd al overvol, mensen gaan er niet heen als ze het niet kunnen betalen. In Oeganda sterven meer mensen aan malaria dan aan corona. Er zijn veel minder mensen in de kwetsbare leeftijd dan bij ons.

Voor de kinderen geldt: op school krijgen ze een goede maaltijd, thuisblijven houdt in dat daar nog meer monden gevoed moeten worden…. Ook als een meisje niet naar school gaat, houdt dit vaak in dat er een “goede partij” wordt gezocht, want dat levert bijvoorbeeld een aantal geiten op en scheelt weer een mond te voeden.

Groei
In 2003 ging de stichting UP4S van start en sindsdien is zij enorm gegroeid! Begonnen als  eenvoudig sponsorprogramma voor kinderen, vervolgens de start van een eigen kleuter- en basisschool in 2006 en een middelbare school in 2010. Maar ook daarna stonden de ontwikkelingen niet stil en zijn er momenteel meerdere slaaphuizen voor de leerlingen en slaapverblijven voor de leraren. (Er zijn zo’n 800 leerlingen aan wie onderwijs wordt gegeven en er zijn zo’n 35 leraren in dienst). Verder vind je er eetzalen, een keuken, een laboratorium, bibliotheek en zelfs een hotel.

Bovendien functioneren er twee grote watertanks voor de watervoorziening. Nog steeds komen er nieuwe plannen bij die de zelfvoorzienendheid van het project bevorderen, zoals uitbreiding van de basisschool en uitbreiding van de groentetuin.
Sommigen zeggen: “Wat is Oeganda toch een onderontwikkeld land.” Wij zeggen: “Wat kan er hier nog veel ontwikkeld worden!” Voor meer informatie: zie de website: www.up4s.nl.
 

Denkt u mee over een nieuw diaconaal project?
Ons huidige diaconale project Oeganda-PLUS is z’n laatste jaar in gegaan.
We gaan daarom op zoek naar een nieuw project.
En dit keer willen we heel graag een Nederlands project.
Wilt u daarover meedenken a.u.b.? En met ideeën komen?
We zoeken bij voorkeur een project dat nog niet zozeer in beeld is als het om de zondagse collectebestemmingen gaat. Een project dat we graag in de schijnwerpers willen zetten. Waar we acties voor willen voeren. Met als doel: de omstandigheden te verbeteren van de mensen waarvoor het project zich inzet.
Het liefst zien we natuurlijk dat het project een ANBI status heeft. In elk geval moet het een project zijn dat transparant is wat betreft inkomsten en uitgaven. En waar een bankrekening bij hoort die op naam gesteld is van het project.
We zijn benieuwd naar uw suggesties!


 
terug